Vuurwerk tips hond

 vuurwerkhondHet geknal in december is voor veel honden een moeilijke periode. Dit is niet raar want het geknal komt bij een hond veel harder binnen dan bij ons. Ook ruiken ze de rook en het kruit veel beter en vuur is eigenlijk iets waar honden een natuurlijke angst voor horen te hebben. Dat uw hond zich in deze periode niet helemaal op zijn gemak voelt is dan dus ook niet vreemd.

 Angst voor een knal of vuurwerk in het algemeen kunt u herkennen doordat uw hond in lichaamshouding en vuurwerkangsthondgedrag veranderd. U kunt de angst aflezen aan het lichaam van uw hond doordat deze zijn houding verlaagt; de oren gaan naar achteren, de staart lager dan normaal of zelfs tussen de poten en in het algemeen maakt de hond zich klein. Het gedrag wat u kunt zien is dat uw hond wil vluchten naar een veilige plek of bevriest. Tevens zult u een of meerdere stress signalen zien zoals tongelen (de tong gaat telkens een stukje naar buiten), hijgen zonder dat de hond het warm heeft, onrustig rondlopen. Als een hond te angstig is wil hij meestal niet eten.

Hoe kunt u uw hond het beste ondersteunen in deze oudejaarsperiode? Wij geven u graag een aantal tips. Deze tips zijn niet alleen voor angstige honden om oud en nieuw door te komen maar ook om angst bij uw hond te voorkomen of om hem snel weer te laten herstellen van schrik.

  • Schrikt uw hond van een knal? Blijf zelf rustig en kalm want uw hond kijkt ook naar u hoe u als baasje reageert. Geef uw hond de steun die hij nodig heeft. Wil hij graag tegen je aanzitten of liggen laat het dan toe. Wil hij naar een veilige plek in huis bijvoorbeeld naar een donker hoekje laat hem daar dan heen gaan of creëer een fijn donker/geluiddicht plekje voor uw hond. Spreek uw hond niet betuttelend toe en ga hem niet extra veel aaien om te troosten, hiermee legt u alleen maar meer nadruk op de situatie. Vaak is uw aanwezigheid al voldoende om wat rustiger te worden. Eventueel kunt u uw hond proberen af te leiden door met hem te spelen of begeleid hem naar een veilige plek. Buiten tijdens de wandeling kunt u uw hond steunen door hem contact te laten maken op zijn naam en hem daarvoor te belonen.
  • Voorkom schrikken en vluchten! Laat uw hond zoveel mogelijk uit op plekken en/of tijden dat er geen vuurwerk afgestoken wordt. Houd uw hond deze dagen aangelijnd en controleer of zijn halsband/tuig nog goed stevig om zit. Hiermee voorkomt u dat als uw hond schrikt tijdens het uitlaten dat hij wegvlucht en misschien nog wel meer schrikt. Vermijd groepjes jongeren die misschien vuurwerk mee hebben door de andere kant op te lopen of vraag of ze willen wachten met vuurwerk afteken totdat u uitzicht bent.
  • Oudjaarsdag, de jaarwisseling en nieuwjaarsdag goed doorkomen. Zorg ervoor dat uw hond lekker moe wordt op oudjaarsdag zodat hij minder bezig is met de geluiden om zich heen. Laat uw hond uit op een vuurwerkvrije plek zoals het bos of een rustig recreatiegebied. Doe het laatste rondje op tijd voordat het geknal los barst, vaak is het tussen 22.30u- 23.30u wat rustiger en bent u ook weer op tijd terug.
    Zorg voor een veilige plek in huis waar uw hond zich kan terugtrekken, zet radio/tv aan (niet op een zender met vuurwerk), doe de gordijnen dicht en de lampen aan zodat uw hond weinig mee krijgt van de knallen en lichtflitsen buiten. Geef uw hond de gehele dag door tijdens de knallen afleiding door middel van een lekker bot, een gevulde kong of zorg voor een leuk spel samen. Doe bijvoorbeeld in een doos een aantal proppen oude kranten en gooi daar zijn eten in of lekkere koekjes die uw hond kan opzoeken of huur een intelligentiespel bij Dierenwinkel Raalte Hond & Dier. Zorg in ieder geval dat uw hond om 23.55u iets extreem lekkers krijgt waarmee hij een tijdje bezig kan zijn terwijl het vuurwerk los barst om 00.00u. Laat uw hond niet alleen tijdens het vuurwerk, uw hond kan op dat moment schrikken van vuurwerk en door uw afwezigheid in paniek raken. Steun uw hond ook als hij niet angstig! Als uw hond nog een keer uitgelaten moet worden wacht dan totdat het vuurwerk is afgelopen.

    Wees tijdens nieuwjaarsdag alert op al het vuurwerkafval wat er nog ligt, er kan nog niet afgegaan vuurwerk liggen maar ook glas.
  • Extra ondersteuning door hulpmiddelen/medicatie. U kunt uw hond ondersteunen in deze periode door bijvoorbeeld de producten te gebruiken van Adaptil (o.b.v. Feromonen), Beaphar No stress (o.b.v. Valeriaan) of een thundershirt (vergelijkbaar met inbakeren van een kind). Tevens kan medicatie zoals Alprazolam uw hond ondersteunen tijdens de jaarwisseling zelf. Al deze middelen werken ter ondersteuning en zijn niet versuffend voor de hond. Versuffende medicatie kan de angst voor vuurwerk verergeren dus gebruik dat niet! Meer informatie over de ondersteunende producten kunt u krijgen bij onze winkel Dierenwinkel Raalte Hond & Dier of bij onze dierenarts Dr.Woof!
  • Pension. Bij veel angst voor het vuurwerk kan u uw hond onderbrengen in een pension in het buitengebied bijvoorbeeld bij ons pension Dierenpension Raalte . De honden horen hier vrijwel geen vuurwerk of het is op grote afstand en we zien dat de honden veel steun en plezier aan elkaar hebben. Tevens als u al weet dat u ’s avonds graag gaat buurten en niet thuis kan zijn voor uw hond adviseer ik uw hond onder te brengen.
  • Joepie vuurwerk, mijn hond vind het leuk! Sommige honden vinden vuurwerk erg leuk en gaan graag achter de rotjes aan die weggegooid worden. Houd uw hond aan de lijn en leid hem af door een eigen speeltje die hij erg leuk vind of een nieuw speeltje. Voorkom dat hij achter vuurwerk aan kan gaan. Ondanks dat uw hond het vuurwerk leuk vind adviseer ik wel bij uw hond binnen te blijven op het moment dat het grote vuurwerk los barst.

Merkt u dat uw hond erg angstig is voor vuurwerk? Neem dan tijdig contact op (uiterlijk september 2017) om uw hond te helpen voor de volgende jaarwisseling. We maken dan samen een plan van aanpak om de jaarwisseling 2017/2018 aangenamer voor uw hond te maken.

Namens Hondencentrum Contact een hele fijne jaarwisseling gewenst en de beste wensen voor 2017!

hondgelukkignieuwjaar

Artikel is geschreven door hondengedragstherapeut Rosa Wiggers-Fokkema. Deze tekst mag alleen met bronvermelding worden gedeeld.